Gezonde voeding - de zin en onzin

Gezonde voeding


Eet echt voedsel. Eet niet te veel. Eet vooral planten. 

Zo begint de inleiding van “Een pleidooi voor echt eten” geschreven door Michael Pollan. Is het zo eenvoudig? In essentie zou dit de leidraad kunnen zijn voor ieder zinnig voedingsadvies.
Het is tegenwoordig minder eenvoudig dan het lijkt. Wat vroeger gezonde voeding betekende was ook echt eetbaar als echt voedsel.

Tegenwoordig liggen schreeuwerige verpakkingen in de supermarkten en duizenden kreten vertellen ons wat gezond is. Pollan adviseert om producten die claimen gezond te zijn te mijden. WaaromOmdat de bewering dat een voedingsproduct dat claimt gezond te zijn, een sterke aanwijzing vormt dat het geen echt voedsel is, en dat is nu juist wat we willen eten.

We bezoeken voedingsdeskundigen, diëtisten voedingsconsulenten en onze huisarts, wanneer we antwoord zoeken op de vraag: “Wat moet ik nu eigenlijk eten?”

Een terechte vraag, echter lastig te beantwoorden omdat we hebben ons laten opvoeden door de voedselverwerkingsfabrieken, bioindustrie, suikerindustrie en fastfood ketens. We zijn totaal de weg kwijt.

Maar is dit niet een symptoom van de huidige verwarring ten aanzien van voedsel om antwoord te krijgen op een basale vraag over ons dagelijks functioneren als mens?

Welk andere diersoort heeft professionele begeleiding nodig om te bepalen wat hij moet eten? Als omnivoren kunnen we zo’n beetje alles eten wat de natuur te bieden heeft. Die brede variëteit maakt het antwoord op de vraag, “wat moet ik eten om gezond te blijven?” iets complexer voor een mens dan voor laten we zeggen een koe.

Toch hebben we het grootste deel van de geschiedenis deze vraag zonder deskundig advies weten te beantwoorden. Wat we eten, hoeveel en in welke volgorde kregen we gewoonweg mee van onze moeders. Daar was geen voedingsspecialist voor nodig.

Het probleem is dat onze moeders de laatste decennia veel van haar gezag over de samenstelling van ons dagelijkse voeding verloren. Ze heeft het moeten afstaan aan marketeers, wetenschappers en de overheid.

Moeten we niet gewoon terug naar voor de jaren 60, naar voor de opkomst van “voedingswetenschap” en marketing. En is het dan niet gewoon heel eenvoudig?

Eet nooit iets wat je grootmoeder niet als voeding zou herkennen! Eet echt voedsel. Eet niet teveel. Eet vooral planten.



 

 
Reactie plaatsen